Adventi álom

Az adventre készülödve egy olyan írást teszünk most közzé, ami pár évvel ezelőtt már megjelent a helyi újságban. Dunaföldváron az adventi rendezvények története csupán pár évre nyúlik vissza. Olvassák el, hogy kezdetben milyet álmodtunk!

Gyönyörű szép álmot láttam múlt éjjel és azt mondják, az álmok néha valóra válnak… Szóval, egy várban jártam álmomban. Nem a budai várban és nem is valamelyik királyi várban. A dunaföldvári várat láttam álmomban.

Nem jártam korábban még ott, mindig csak átutaztam a városon. Álmomban is éppen a hídon autóztam Dunaföldvár felé. Advent vasárnap estéje volt, mert aznap minden ablakban amerre csak elhaladtam, gyertya világított. Ettől minden évben melegség járja át a szívemet, mert kezdődik a várakozás. És várakozni nagyon jó.

advenr09dfoldvar 005.jpg
advenr09dfoldvar 011.jpg
advenr09dfoldvar 015.jpg
advenr09dfoldvar 020.jpg

Még minden tele van kíváncsisággal, izgalommal és azzal a megmagyarázhatatlan érzéssel, amivel gyorsítanánk is az időt és lassítanánk is. Miközben ezek a gondolatok kavarogtak a fejemben egyszerre feltűnt a már jól ismert dunaföldvári vár sziluettje.

De valami furcsa is volt rajta, valami, ami nem megszokott. Egy adventi naptár díszítette a kivilágított torony falát és az első ablaka világított.

Elbűvölő volt a látvány, és ellenállhatatlan vágyat éreztem, hogy ezt közelről is lássam. Így aztán utamat megszakítva – életemben először – bekanyarodtam a várhoz vezető utcácskába. Régi, macskaköves utca ez és a vörös téglával kirakott járdákkal övezve vezet a vár feljárójához. Már gyalogosan kanyarodtam a még szűkebb utcácskába, és ami a szemem elé tárult, teljesen lenyűgözött.

101_2067.JPG
101_2068.JPG
101_2070.JPG
101_2071.JPG

A hatalmas, fából faragott kapu adventi díszben ragyogott előttem és hívogatva tárta szét szárnyait. Mintha egy angyal fogadott volna. Ekkor már érezni lehetett az advent jellegzetes illatait – a sültgesztenye, a forralt bor, a gyertya, a méz és a sütemények illata szállt a levegőben.

Amint beléptem a kapun – egy apró meseország látványa fogadott. Faragott bódékban fényes és csilingelő csecsebecséket árultak, parázson gesztenyét sütöttek, egy búbos kemencében lángos illatozott. Mindehhez ellenállhatatlanul csábított a fahéjas, szegfűszeges forralt bor.

101_2107.JPG
VĂĄr-tĂŠl 004.jpg

VĂĄr-tĂŠl 003.jpg


Édes muzsika szállt a jéghideg levegőben. A hólepte várudvar pedig szikrázott a milliónyi fénytől. 
Az apró téren a gyerekek ujjongva ugráltak a frissen leesett hóban és az emberek beszélgetése zsibongva keveredett a halk dallamokkal.

A várudvar közepén a torony ünnepi díszbe öltözve őrizte az emberek örömét. A torony teteje ugyanis átváltozott adventi koszorúvá és az egyik sarka – mint egy gyertya – kivilágítva várta az ünneplőket.

Mert úgy tűnt, hogy a földváriak ott és akkor ünnepelnek valamit. Talán azt, hogy együtt lehetnek. Talán azt, hogy együtt örülhetnek egy ilyen csodának, mint a vár – aminek birtokában vannak. Talán a gyerekeiknek, akik csengő hangon karácsonyi dalokat énekeltek. Talán a tisztelendő úr szép szavainak, amikor az ünnepről beszélt. Olyan csillogó és hívogató volt minden, hogy én is sodortattam magam a hangulattal és élveztem a barátságos perceket.

101_2109.JPG
tĂŠl091224 051.jpg
tĂŠl091224 055.jpg
tĂŠl091224 056.jpg

Ekkor azonban megszólalt a vekker az ágyam mellett és én a csengő-bongó dallamokat dúdolva ébredtem. Még az álom és az ébrenlét határán, hirtelen azt sem tudtam, hogy ez az egész álom volt vagy valóság.

Az adventre várni kell ugyan még pár napot, de egészen biztos, hogy december 1-jén este elmegyek a dunaföldvári várba. Akkor lesz advent első vasárnapja és kiderül, hogy valóra válnak-e az álmok…

Szer Noémi


FÖLDVÁRI ADVENT A VÁROSKÖZPONTBAN (Béke tér)

December 1. vasárnap

15:00 - Vásárnyitás

Tea, forralt bor, zsíros kenyér (Kertbarát klub) sült gesztenye, kürtős kalács stb.

Kézműves foglalkozás / Varró Kati, Hegedűsné Klári

17:00 - Gyertyagyújtás          

- áldást mond Molnár Iván evangélikus lelkész                                                               

- általános iskolások adventi műsora


December 8. vasárnap   

15:00 - Vásárnyitás

Tea, forralt bor, zsíros kenyér (Borlovag rend) sült gesztenye, kürtős kalács stb.

17:00 - Gyertyagyújtás

- áldást mond Simon István református lelkész

- általános iskolások műsora

 

 

December 15. vasárnap

15:00 - Vásárnyitás

Tea, forralt bor, zsíros kenyér (Sárga Gödör Egyesület) sült gesztenye, stb.

17:00 - Gyertyagyújtás

- Áldást mond Petkó Tamás katolikus plébános

- Magyar László Gimnázium diákjai és Annamatia nőikar műsora

 

December 22. vasárnap

15:00 - Vásárnyitás

Tea, forralt bor, zsíros kenyér („Fuvarozók”) sült gesztenye, stb.

17:00 - Gyertyagyújtás          

 - áldást mond Petkó Tamás, Simon István, Molnár Iván

- a IV. Béla Cserkészcsapat műsora /Betlehemes játék, koncert/

18:30 - Karácsonyi Koncert

Közreműködik: a Cantemus Kamarakórus (zongorán kísér:Perémi Erzsébet), Pataki Anna (hegedű), Kőbányai Ágnes (fuvola), Regényi Júlia (ének), Hegedű Kamara Együttes, Zeneiskola Gyerekkórusa, Bodolai György (orgona)

 

Kapcsolat ürlap

(Írja be a képen látható kódot!)

2020 Július
HKSzCsPSzV
2930
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
12
Hírlevél feliratkozás
Kérem adja meg az adatait.

Friss hírek, események

Közlemény jegyvisszaváltással kapcsolatban

A márciusban elmaradt - Lököttek című - előadás megvásárolt jegyeiről többféle képpen lehet dönteni. Mindezt pár kattintással elintézheti, akár személyesen, akár neten vásárolta a jegyeket.

Egy különleges évad a várszínpadon

Március óta nemcsak nálunk, hanem az egész országban nem volt kulturális rendezvény. Se színház, se mozi, se koncert. Abban bízva vágunk bele ebbe a szezonba, hogy sok ember már nagyon várja ezeket az élményeket...

Ismeri Ön Dunaföldvár földrajzát?

Ez a kvíz Dunaföldvár földrajzi jellemzőire vonatkozó kérdéseket tartalmaz. Nem elég tehát csak a várost ismerni...

Tudta Ön, hogy van egy tájházunk is?

2017-ben nyílt meg a látogatók előtt a Dunaföldvári Tájház. Az autentikusan helyreállított és helyi védelem alatt álló épületben a paraszti élet használati tárgyait állítottuk ki, de az újonnan épült foglalkoztató akár bérbe is vehető kisebb rendezvényekre.

Aktuális


Események


Kapcsolat


7020 Dunaföldvár
Ilona utca 9.

Telefon: +36 75 541 000
Fax: +36 75 541 001

E-mail
muvhaz@dunafoldvar.hu
www.dunafoldvar-muvhaz.hu

Copyright © 2013 Városi Művelődési Központ Dunaföldvár