A magyar kultúra ünnepe

Az esemény ideje: 2017-01-21 18:00:00-tól, 2017-01-21 20:00:00-ig

A Magyar Kultúra Napját - az előestéjén - január 21-én, 18 órakor rendezzük a Művelődési Központban. A köszöntőt díjátadás és Pápai Erika, Jászai-díjas színművésznő önálló estje követi. Az ünnepi estre mindenki a vendégünk, a belépés díjtalan!

1989 óta ünnepeljük január 22-én  a Magyar Kultúra Napját annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc e napon tisztázte le a Himnusz kéziratát. Fasang Árpád zongoraművész már 1985-ben felvetette az ötletet, de a Hazafias Népfront Országos Tanácsa csak 1989-ben szervezte meg először.

Ezen a napon minden kulturális intézmény nagyobb gondot fordít arra, hogy a kulturális emlékeink, hagyományaink és gyökereink felé fordulhassunk. Megünnepeljük nyelvünket, íróinkat, költőinket, képzőművészeinket, alkotásaikat és itt Dunaföldváron külön díjjal jutalmazzuk mindazokat, akik bármilyen formában kiemelkedőt tettek a kultúra asztalára. Átadjuk a Dunaföldvár Kultúrájáért díjat, idén először az Ifjúsági díjat és az Év Mecénása díjat is.

EDDIGI KITÜNTETETTEK

A Dunaföldvár Kultúrájáért díjat a Dunaföldvár Kultúrájáért Alapítvány adományozza.

2007. Perémi Erzsébet, Götzinger Károly

2008. Raffainé Kókány Judit, Kiss Éva

2009. Lukácsi Pálné

2010. Dr. Velis Béláné, Simon István

2011. Gallai Erzsébet

2012. IV. Béla cserkészcsapat

2013. Annamatia Nőikar

2014. Cantemus kamarakórus

2015. Csepeli István és az Ördögszekér Táncegyesület

2016. Lukácsi Pál


Az Év Mecénása díjat a Dunaföldvári Művelődési Központ adományozza.

2010. Czinger Kft., Barta Ép-Ker. Kft.

2011. Czinger Kft., Barta Ép-Ker  Kft., Kemi-Ker Kft.

2012. Kemi-Ker Kft, a Lubik Kft. és az El-Dent Kft

2013. Dunavíz Kft és a Dunaföldvár és Vidéke Takarékszövetkezet

2014. Paksi Atomerőmű, Pannonia Ethanol Zrt

2015. Fortuna Rádió és a Part-Oldalak Kulturális Egylet

2016. Dutrade Zrt


Az Év Médipartnere díjat a Dunaföldvári Művelődési Központ adományozza

2016. Dunaújvárosi Hírlap


 

Az ünnepi köszöntőben Dr. András Ferenc egyetmi oktató osztja meg gondolatait a kultúráról, majd Pápai Erikát láthattják-hallhatják a színpadon. A Jászai-díjas színművésznő prózai és zenés szerepeiből elevenít fel egy-egy darabot Kovács Adrián zongoraművész kíséretével.

Azonban a kultúra nem kizárólag a művészeteket jelenti. A magyar kultúra jelen van mindennapjainkban, szokásainkban, gasztronómiánkban, viselkedésünkben, társas és családi kapcsolatainkban, természeti környezetünkben, vitáinkban és együttműködéseinkben. 

Kultura_2017_WEB.jpg

Egy kultúrához hozzátartoznak egy adott társadalom értékei és intézményei, szimbólumai és hagyományai, melyek generációkról generációkra öröklődnek. Elmondhatjuk tehát, hogy az emberi kultúra csak a közösségi létben létezhet: érintkezés másokkal, kommunikáció, visszacsatolás - így bontakoznak ki és maradnak fenn a kulturális jelenségek. A kultúra és a kommunikáció egymástól elválaszthatatlan, a kommunikáció a kultúra hordozója, és továbbörökítője.

A kultúra tehát nem kizárólag azoké a kultúrsznoboké, akik lihegve rohannak a színházból a múzeumba, akiknek nincs is tévéjük (illetve ha van csak Natgeot-t vagy mezzot néznek), akik hanyattesve lihegnek az ismert művészek nevének hallatán és azt hiszik, hogy a kultúra valami égből érkezett csoda, amit csak ők élvezhetnek. 

A magyar kultúra minden, magát magyarnak valló emberben benne él, átszövi a hétköznapjait, ehhez igazítjuk életünket és mint egy vezérfonál, végigkísér halálunkig. Egyetlen estére álljunk meg tehát és ünnepeljük meg azt, ami meghatározza a létünket, a tudatunkat és a magyarságunkat!


 

 

.

Kapcsolat ürlap

(Írja be a képen látható kódot!)

2017 Szeptember
Hírlevél feliratkozás
Kérem adja meg az adatait.

Friss hírek, események

Októberi kulturális kínálat

Ismét itt az ősz, mi pedig ismét fedett helyre költözünk a programokkal. A művelődési házban és a könyvtárban is sokféle műfajjal várjuk mindazokat, akik kikapcsolódni, feltöltődni szeretnének. Ráadásul még mozizunk is!

Új évad: Téli Színház

Novembertől februárig négy előadással készülünk mindazok számára, aki szeretik a színházat. A bérletben egy nagyon népszerű musical és három vígjáték szerepel, de természetesen jegyet is lehet vásárolni a egyes előadásokra.

Újra mozizunk a művházban!

Betört a 21. század mozizása a művelődési házba, egy fiatalember közreműködésével. Sörös Zsolt nyáron a vonyarci kertmozit üzemelteti, októbertől pedig nálunk vetít majd premierfilmeket, akár a bemutató napján.

Velünk fesztiváloznak zenészek, táncosok és Rúzsa Magdi

Az esemény ideje: 2017-09-22 18:00:00-tól, 2017-09-23 23:00:00-ig

Szeptember 22-23. az idei Szüreti Fesztivál időpontja.De a két - vagy inkább másfél - nap alatt rengeteg élmény, látvány és szórakozás várja Önöket a városközpontben felállított fesztiválsátorban és a nagyszínpadon.

Aktuális


Események


Kapcsolat


7020 Dunaföldvár
Ilona utca 9.

Telefon: +36 75 541 000
Fax: +36 75 541 001

E-mail
muvhaz@dunafoldvar.hu
www.dunafoldvar-muvhaz.hu

Copyright © 2013 Városi Művelődési Központ Dunaföldvár