Idén a magyar kultúrát is online ünnepeljük

Különleges, ünnepi meglepetés-műsorban lesz része mindazoknak, akik a Magyar Kultúra Napján, 2021. január 22-én pénteken, 18 órakor ellátogatnak Facebook oldalunkra.

Ma már mindenről neveznek el egy-egy napot, sőt évet is. Miért ne tették volna ezt a magyar kultúrával is? És mi szépen besoroljuk a kötelező megemlékezések közé, legtöbben úgy, hogy bele sem gondolunk, mit is jelent a magyar kultúra. Pedig nem olyan régi ünnepe ez a nap a magyar kultúrának, hiszen először 1989-ben emlékeztek országszerte arra a napra, amikor Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én – a kézirat tanúsága szerint – letisztázta Himnusz című költeményét.

Ahhoz azonban, hogy tisztában legyünk a magyar kultúra fogalmával, először definiálnunk kellene a kultúrát. Ezt viszont már több százan megtették és teszik ma is.

Hallottam korábban egy definíciót egy előadáson Vitányi Ivántól, mely szerint „kultúra az, amikor valaki csinál valamit”. Ez alapján magyar kultúra az, amikor magyarok és/vagy magyarul csinálnak valamit. Kultúra alatt nem csak a művészeteket értem, hanem a minket körülvevő környezetet, a viselkedést, a szokásokat, a gasztronómiát, az életérzést, etikettet és gondolkodásmódot.

Ezekben éppen úgy otthon kellene éreznünk magunkat, mint a saját bőrünkben. Ez nem egy ismerethalmaz, amit ide-oda lehet szállítani. A magyar kultúra a magyar emberekben élő, olyan szellemi és erkölcsi tartalom, ami nélkül nem létezhetne magyarság.

Dunaföldváron már sok éves hagyomány, hogy a Magyar Kultúra Napját egy gálaesttel egybekötött díjátadón ünnepeljük a dunaföldvári kultúra szereplőivel és közönségével, szponzorainkkal és támogatóinkkal.

Ezen a napon tehát nemcsak a magyar kultúrát ünnepeljük, hanem mindazokat, akik részt vesznek benne: művészeket, kultúra-közvetítőket, mecénásokat, a médiát és a legfontosabb szereplőt, a nézőt, vagyis Önöket!

 

EDDIGI KITÜNTETETTEK

A Dunaföldvár Kultúrájáért díjat a Dunaföldvár Kultúrájáért Alapítvány adományozza.

2007. Perémi Erzsébet, Götzinger Károly

2008. Raffainé Kókány Judit, Kiss Éva

2009. Lukácsi Pálné

2010. Dr. Velis Béláné, Simon István

2011. Gallai Erzsébet

2012. IV. Béla cserkészcsapat

2013. Annamatia Nőikar

2014. Cantemus kamarakórus

2015. Csepeli István és az Ördögszekér Táncegyesület

2016. Lukácsi Pál

2017. Fafka Júlia (ifjúsági Díj)

         LÖFAN Mazsorett csoport

 2018. Part-Oldalak Kulturális Egylet

2019. Csizmadia Margit

          AZTAKESERVIT Egyesület

2020. Molnárné Miklán Jolán

         DUNATÚRA Egyesület

 

Az Év Mecénása díjat a Dunaföldvári Művelődési Központ adományozza.

2010. Czinger Kft., Barta Ép-Ker. Kft.

2011. Czinger Kft., Barta Ép-Ker  Kft., Kemi-Ker Kft.

2012. Kemi-Ker Kft, a Lubik Kft. és az El-Dent Kft

2013. Dunavíz Kft és a Dunaföldvár és Vidéke Takarékszövetkezet

2014. Paksi Atomerőmű, Pannonia Ethanol Zrt

2015. Fortuna Rádió és a Part-Oldalak Kulturális Egylet

2016. Dutrade Zrt

2017. Kemi-Ker kft

2018. Kemi-Ker Kft

2019. TRI-ÁSZ Kft

2020. Gemenc Autóház Kft


Az Év Médipartnere díjat a Dunaföldvári Művelődési Központ adományozza

2016. Dunaújvárosi Hírlap

 


Az évek során a gálaműsorban láthattát már Derzsi György Dunaföldvárhoz köthető – kétszeres teltházzal játszott – Szerelmem, Sárdy című darabját és Lehár Ferencről szóló előadását. Vendégünk volt Pápai Erika színművésznő, a Virtuózok tehetségkutató zongoristája, Magyar Valentin és hallhatták a dunaföldvári származású, Teleki Gergő zongorajátékát is. Nagy Anna és Huszárik Kata szenzációs előadásukban Lázár Ervin műveit adták elő és sor került Koncz Gábor irodalmi műsora is. Emlékezetes estét tölthettünk Hűvösvölgyi Ildikóval valamint Őze Áron és az Esszencia Produkció előadásán. Pilinszky János költészetét pedig fiatal, sikeres művészek – Szabó Balázs és Vecsei H. Miklós – mutatták be. Természetesen az estek során megismerkedhettek olyan dunaföldvári fiatalokkal, akik zenével, tánccal és verssel lenyűgözték a hazai közönséget.

Idén semmi ilyesmit ne várjanak! A koronavírus-járvány a kultúrát is lesöpörte a színpadokról, így kénytelenek voltunk magunk kezünkbe venni az ünnepet. A díjátadás természetesen nem maradhat el és egy meglepetés műsorral is készülünk Önöknek. A díjátadót és a meglepetést intézményünk Facebook oldalán vetítjük 2021. január 22-én, pénteken 18 órakor. A videó természetesen később is visszanézhető.

Várjuk Önöket tehát online, ahol együtt hajthatunk fejet a magyar kultúra előtt!


 


 

Kapcsolat ürlap

(Írja be a képen látható kódot!)

2022 Október
HKSzCsPSzV
2627282930
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
123456
Hírlevél feliratkozás
Kérem adja meg az adatait.

Friss hírek, események

November 5.: startolnak a libák

A Rókus-pincék között várunk mindenkit izgalmas és különleges programokkal Márton napi rendezvényünkön.

Zenevonat szuperkoncert és a Wellhello is ott lesz a piactéren

Az idei Szüreti Fesztiválon – szerencsére már oltási igazolvány nélkül – szüreti hangulattal, főzőversennyel, dunaföldvári fellépőkkel és országos sztárokkal várunk mindenkit a piactérre.

Szent István nap: ünnepi programok és színes kavalkád a Duna-parton

Augusztus 20-án a hivatalos ünnepi műsor és koszorúzás után, a Duna-parton várjuk a szórakozni és kikapcsolódni vágyó, halászlé kedvelő látogatókat.

Csodák és kalandok Szent Iván éjjelén

A Múzeumok Éjszakája több mint 10 éves hagyomány a Dunaföldvári Várban. Az év legrövidebb éjszakáján a programok között hagyományos és teljesen új elemek is lesznek.

Aktuális


Események


Kapcsolat


Tisztelt Látogató!

A kért tartalom nem található!
Copyright © 2013 Városi Művelődési Központ Dunaföldvár